Pomys³y na sesje, cz³onkowie sesji, terminy sesji, rozmowy o Devortis, rozmowy miêdzy sob±, rozmowy o wszystkim. Czyli forum o Devortis i innych wa¿nych rzeczach w ¿yciu.

Devortis

Ogłoszenie

Ostrze¿enia z tego miesi±ca: [Brak ostrze¿eñ]

#1 2009-08-05 16:26:25

Ilaren

Administrator

SkÄ…d: Kalisz
Punktów :   
ID na Devortis: 765

Nowy Klan

Potrzebujemy:
-Nazwa Klanu
-Profil Klanu
-Opis Klanu do FZ
-Cz³onków do klanu

tutaj to wszystko jako¶ ustalamy

http://www.devortis.com/s.php?i=765&c=NzI2&t=2

#2 2009-08-05 17:31:41

Salvinus

Administrator

12479546
SkÄ…d: Otwock
Punktów :   
ID na Devortis: 677

Re: Nowy Klan

A wiêc...Kaln bêdzie zwi±zany z lasem, hazardem, z wojn± czy z czym?
Profil Klanu za³atwiê
Opis klanu pewnie te¿, ale to siê zobaczy
Cz³onków klanu...Mogê pogadaæ z tymi co wiedz± co to klimat, a klanu nie maj±

#3 2009-08-05 17:35:18

Ilaren

Administrator

Punktów :   

Niech bêdzie powi±zany z lasem. Dziêki, ¿e za³atwisz , ale jeszcze nazwê trzeba wymy¶liæ

#4 2009-08-05 17:37:36

Salvinus

Administrator

12479546
Punktów :   

Postaram siê co¶ wymy¶liæ ;]

#5 2009-08-05 17:38:52

Ilaren

Administrator

Punktów :   

Jak co¶ wymy¶lisz to wklejaj do tego tematu, zobaczê czy siê nadaje, oki?

#6 2009-08-05 17:41:37

Salvinus

Administrator

12479546
Punktów :   

Spoko

#7 2009-08-05 17:45:16

Ilaren

Administrator

Punktów :   

A kiedy mogê siê spodziewaæ pierwszego papierka?

#8 2009-08-05 17:46:29

Salvinus

Administrator

12479546
Punktów :   

Dzisiaj to pewnie nie...Zak³adam ¿e do jutra co¶ wymy¶lê

#9 2009-08-05 17:49:09

Ilaren

Administrator

Punktów :   

To czekam

#10 2009-08-05 18:19:28

Durandel

Moderator

Punktów :   
ID na Devortis: 271

Witam wszystkich,w klanie bêdê raczej skupia³ siê na mechanice wiêc o wszystkim innym nie mnie decydowaæ,mimo to mam jednak parê sugestii które mam nadziejê rozwa¿ycie.

Po pierwsze forum...

1.Czy nie lepiej ustawiæ by ca³o¶æ by³a zastrze¿ona i admin b±d¼ osoba upowa¿niona decydowa³a kto mo¿e czytaæ wszelakie tematy? Teraz ka¿dy kto siê zarejestruje otrzymuje dostêp do wiêkszo¶ci dzia³ów a chyba nie chcemy by osoby nieupowa¿nione mia³y takie same mo¿liwo¶ci jak cz³onkowie klanu.Ustawienie tego jest do¶æ proste,trzeba bêdzie po prostu rêcznie ka¿demu nowo zarejestrowanemu cz³onkowi klanu udzielaæ pozwolenia.Wzmocni³oby to nasze poczucie odrêbno¶ci i zapewni³o ochronê przed potencjalnymi szpiegami.Dla go¶ci móg³by powstaæ nowy dzia³,ambasady czy jako¶ tak nazwana,zale¿y od tego jaki charakter fabularnie bêdzie mia³ klan.Tam osoby postronne mog³yby siê z nami kontaktowaæ,przedstawiaæ swoje problemy.
2.Rangi,czy powinny byæ zale¿ne od postów czy rang w klanie? Sk³ania³bym siê raczej do tego drugie rozwi±zania,ale wed³ug mnie powinny powstaæ.
3.Oprócz rang mog³oby powstaæ parê grup,np cz³onkowie klanu,przyjaciele klanu,cz³onkowie rady,najemnicy czy inne takie tam,zale¿nie oczywi¶cie od fabu³y klanu a tak¿e podzia³u w³adzy i charakteru przysz³ych cz³onków.
4.Styl forum...Oczywi¶cie doceniam pracê jak± w³o¿y³ admin i od razu zaznaczam,¿e to tylko moje zdanie...ale jako¶ mi styl bia³a-niebieski siê nie podoba.Czy nie da³oby siê tego zmieniæ? Chyba,¿e tylko ja wybrzydzam niepotrzebnie,w takim razie najmocniej przepraszam.To oczywi¶cie najmniej wa¿ne

Klan...

1.Proponujê jasno i wyra¼nie podzieliæ obowi±zki miêdzy poszczególnych cz³onków klanu.Oczywi¶cie ca³y klan decydowa³ by o wielu sprawach,ale taki mini rz±d istnieje w wiêkszo¶ci porz±dnych klanów.Tu jaki¶ dyplomata,tu osoba odpowiedzialna za rekrutacja,strateg i osoba ogólnie odpowiedzialna za bezpieczeñstwo klanu i mechanikê i ogólnie parê takich osób.Te osoby mia³by dostêp do specjalnego dzia³u na forum ( co ju¿ widzê zrobili¶cie ) tam mogliby spokojnie podejmowaæ najwa¿niejsze decyzje.Proponujê na razie...

-Dyplomatê ( ranga g³ownie fabularnie ale je¶li chodzi o jakie¶ zabiegi dyplomatyczne miêdzy ró¿nymi klanami czy inne sprawy zwi±zane ogólnie z polityk± równie¿ nieco mechaniczne )
-Osobê odpowiedzialn± za rekrutacje ( przeprowadza³a by próbne sesje z osobami które zechc± do³±czyæ do klanu,baczy³a by równie¿ by w klanie nie gromadzi³o siê zbyt wiele osób które w ¿adnej sposób nie bêd± anga¿owaæ siê w ¿ycie klanu-ranga równie¿ g³ownie acz nie do koñca fabularna.)
-Osobê zarz±dzaj±ca forum ( nie trzeba chyba nic t³umaczyæ... po prostu dba o forum we wszelkim tego s³owa znaczenia )
-Osobê kieruj±c± wojskami klanu w przypadku wojny,gromadzeniem ró¿nego rodzaju dóbr i ogólnie zajmuj±c± siê w wiêkszo¶ci mechanik±.)

Osoby na te stanowiska powo³ywa³aby i dymisjonowa³a przywódczyni Ilaren.
Nie wymy¶li³em nazw dla tych rang,bowiem nie wiemy jeszcze jaki bêdzie nasz klan,zreszt± nie jestem w tym dobry.Wiêc czy rekrutator bêdzie nazywany wielkim druidem,orkowym szamanem czy nocnym cieniem pozostawiam wam do wyboru.
Oczywi¶cie ka¿da z tych osób mog³aby powo³ywaæ ró¿ne osoby w klanie do pe³nienia pomniejszych funkcji,na przyk³ad dyplomacie mo¿e przydaæ siê jaki¶ ambasador czy szpieg,osobie odpowiedzialnej za mechanikê Genera³ czy Skarbnik,wszystko to zale¿y od samych osób dzier¿±cych te najwa¿niejsze funkcje.

Co o tym s±dzicie?

Ostatnio edytowany przez Durandel (2009-08-05 18:20:28)

#11 2009-08-05 18:29:49

Ilaren

Administrator

Punktów :   

Nie odpowiem na ca³e bo jak skoñczy³am czytaæ to ju¿ nie pamiêta³am co by³o na pocz±tku xD
Dur, na klan za³o¿ymy nowe forum wiêc to jest tylko chwilowe do gadanin. Mi te¿ siê nie podobaj± kolory tego forum, ale nie wiem ja je zmieniæ.

Stanowiska mniej wiêcej w klanie by wygl±da³y tak:
Ilaren - W³adca Klanu, dzia³ fabularny klanu, administrator forum
Salvinus - Pomys³odawca Klanu, Wspó³w³adca Klanu (je¶li siê da na Devo), dzia³ fabularny klanu, g³ówny administrator forum
Durandel - Sponsor Klanu, Wspó³w³adca Klanu (je¶li siê da na Devo), dzia³ mechaniczny klanu, administrator forum

#12 2009-08-05 18:37:38

Salvinus

Administrator

12479546
Punktów :   

Durandel...Najpierw w sprawie forum...
Moim zdaniem to forum bêdzie tylko chwilowe, a gdy ju¿ bêdziemy mieli klan, za³o¿ê nowe. Tutaj jest mniej mo¿liwo¶ci, ni¿ na innych serwisach. Jednak zanim to pozmieniamy musimy mieæ cz³onków klanu i tak dalej.
Wszystko co powiedzia³e¶ prawdopodobnie zostanie wprowadzone. A co do wygl±du forum mo¿na zmieniæ w profilu Jednak je¿eli JA bêdê zak³ada³ forum klanu(to prawid³owe) to postaram siê dobraæ klimatyczny wygl±d

Dyplomata - nawet dobry pomys³, lecz wymaga³oby to ci±g³ego dopieszczania, przez wszystkich, którzy s± odpowiedzialni za klan, co mo¿e sprawiæ pewne k³opoty. Moim zdaniem to trzeba jeszcze przemy¶leæ. Je¿eli mia³by dzia³aæ tylko mechanicznie to nie mam nic przeciwko.

Rekrutator - Oczywi¶cie za, lecz powinien najlepiej byæ kto¶ kto ju¿ mia³ trochê do czynienia z klimatem fantasy. Jednak wierzê w to ¿e wystarczy tylko poszukaæ. Mam te¿ pewien taki pomys³, ¿e rekrutator prowadzi³ sesjê a¿ do doj¶cia do szefa klanu. Potem sesjê rekrutator oddaje w rêce szefa, który zadaje na sesji kilka pytañ. Je¿eli go¶æ siê spodoba szefowi, a rekrutator nie bêdzie mia³ ¿adnych zastrze¿eñ, osoba przejdzie.

Osoba do forum - wiadomo ¿e potrzebna

Osoba do wojsk - Tutaj nie mam pojêcia...Jednak raczej siê kto¶ przyda.

Przywódca musi mieæ szlachcica, a ja akurat planujê kupiæ, wiêc co do przywódcy pewni jeszcze nie jeste¶my.(chyba ¿e Ilaren kupi szlachcica sobie )

Pozdrawiam!

#13 2009-08-05 18:42:16

Ilaren

Administrator

Punktów :   

Dyplomata - nie wiem o co zbytnio chodzi, ale nie
Rekrutator - ka¿dy z nas nim bêdzie wiêc nie ma potrzeby wybieraæ jednej osoby i przesy³aæ potem do szefa, je¶li Durandel nie znasz siê na klimacie to ja i Sal bêdziemy rekrutowaæ.
Osob± do wojsk ja i do ca³ej mechaniki klanu bêdzie Durandel je¶li siê zgodzi gdy¿ ma z naszej trójki chyba w tym najwiêksze do¶wiadczenie.
Przywódc± jak znaæ ¿ycie bêdziesz ty, chyba, ¿e mi dasz tytu³ za³o¿yciela klanu

#14 2009-08-05 18:49:21

Salvinus

Administrator

12479546
Punktów :   

Jeszcze jedno pytanie co do nazwy klanu...ma byæ po polsku czy jakie¶ elfickie czy co¶ w ten deseñ...

Co do przywódcy...Je¿eli bêdzie siê da³o zrobiæ dwóch takich samych o tych samych prawach to ci dam wspó³w³a¶ciciela. Jak nie to prawdopodobnie przejmiesz stery

#15 2009-08-05 18:50:38

Ilaren

Administrator

Punktów :   

Nazwa jak najbardziej polska niech bêdzie
Jaki jeste¶ mi³y ^^

Stopka forum

RSS